Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

V for Vendetta του James McTeigue (15/01)

Σκηνοθεσία: James McTeigue
Σενάριο: Andy & Larry Wachowski (από το graphic novel των Alan Moore & David Lloyd)
Παίζουν: Hugo Weaving, Natalie Portman, Stephen Rea



Remember remember… 5 Νοεμβρίου 1605.Ο Guy Fawkes συλλαμβάνεται λίγο προτού προλάβει να ανατινάξει τη Βουλή των Λόρδων στη Μεγάλη Βρετανία και να στείλει ένα τυραννικό καθεστώς από εκεί που ήρθε. Αυτό είναι το ιστορικό δεδομένο.



Βασισμένο σε ένα εξαιρετικό comic που καταφέρνει να αναπαραστήσει με φοβερή ακρίβεια μια Οργουελικη κοινωνία, η ταινία καταφέρνει στα χέρια του james Mc Teigue (βοηθού σκηνοθέτη στα matrix)να μεταφέρει την ατμόσφαιρα του comic σε μια ταινία που δε χαρακτηρίζεται ως επιστημονικής φαντασίας αλλά αντίθετα πολύ πολύ γήινη.

Η ταινία μας μεταφέρει σε ένα μελλοντικό απολυταρχικό Λονδίνο στο οποίο η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να διατηρηθεί στην εξουσία κρατώντας τον κόσμο σε μια λεπτή ισορροπία τρόμου τον οποίο συνοδεύει με μεγάλες δόσεις παραπληροφόρησης.

Ο κεντρικός χαρακτήρας με το ψευδώνυμο V ( ο Hugo Weaving με την υποβλητική χροιά της φωνής του πίσω από ένα μόνιμα χαμογελαστό προσωπείο) αποφασίζει να αρχίσει μια vendetta με το καθεστώς (παρατηρείστε τις τρομακτικές ομοιότητες του με σημερινά καθεστώτα στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο),για λόγους που δεν θα αποκαλύψουμε εδώ, βοηθούμενος από μια νεαρή κοπέλα(την εξαιρετική Natalie Portman)και στην πορεία από έναν αστυνομικό (Stephen Rea)ο οποίος ανακαλύπτει το βάθος της κρατικής πλεκτάνης .

Σε μια ταινία γεμάτη συμβολισμούς, αποδεικνύεται πως οι πραγματικοί τρομοκράτες δεν είναι αυτοί που φορούν τις μάσκες .Ο λόγος του V στην κρατική τηλεόραση είναι ένα πολύ ωραίο κείμενο σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Γιατί η δική μας 5η του Νοέμβρη μπορεί να ναι τις 17 του ίδιου μήνα, μπορεί τις 6 του Δεκέμβρη ή τις 9 του Γενάρη. Αλλά σίγουρα υπάρχει.

Και κάτι τελευταίο. Ίσως αναρωτηθείτε για αυτό. Πίσω από τη μάσκα του V κρύβεται μια ιδέα. Και οι ιδέες δε νικιούνται από το ατσάλι των σφαιρών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Δεκαετία 70-Η απαρχή του ΝΕΚ Σαν απαρχή του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου (ΝΕΚ), τοποθετείται τυπικά (αν και με κάποια ασάφεια) το 1970, με την έκδοση της «Αναπάραστασης» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και τη συμμετοχή της ταινίας στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η βασική διαφοροποίηση του ΝΕΚ απο την μέχρι τότε παραγωγή στην Ελλάδα, είναι η δημιουργία ταινιών όχι για εμπορική κατανάλωση, αλλά με βασικό κριτήριο την καλλιτεχνική αξία, με φιλοσοφικούς/πολιτικούς προβληματισμούς, με χρήση νέων τεχνικών στη κινηματογράφηση, με θεματολογία αντλουμενή απο την ελληνική πραγματικότητα και την πρόσφατη ιστορία της χώρας. Το 1974, με την πτώση της δικτατορίας, η ρήξη ανάμεσα εμπορικού κινηματογράφου από τη μια και ανεξάρτητου από την άλλη σε όλα τα επίπεδα (ιδεολογικό, αισθητικό και συνθηκών παραγωγής) είναι οριστική. Η μεταπολίτευση φέρνει μια αναγέννηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του κινηματογράφου. Η μεγάλη παραγωγή της δεκαετίας του 60, δεν πρόκειται να επαναληφ...

Μουσική & Κινηματογράφος

«Μουσική και Κινηματογράφος: σχέση ρυθμού & δομής» Εισαγωγή Το βιβλίο «Μουσική και Κινηματογράφος – σχέση ρυθμού και δομής» αποτελεί επέκταση της εργασίας για την εκδήλωση του Κινηματογραφικού Τμήματος (ΚΤ) των Πολιτιστικών Ομάδων Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΟΦΠΠ) που έγινε με την μορφή παρουσίασης των βασικών χαρακτηριστικών, τεχνικών, φιλοσοφιών γύρω από την κινηματογραφική μουσική. Το πνεύμα της ομάδας του ΚΤ δεν περιορίστηκε στην δημιουργία ενός άλλου βιβλίου, δοκιμίου, μπροσούρας πάνω στο ζήτημα της μουσικής στον κινηματογράφο. Αν και η βιβλιογραφία για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι μικρή (τόσο ξενόγλωσση όσο και ελληνική), η πραγματική ανάγκη που δημιουργήθηκε ήταν η καταγραφή της έρευνας των συμπερασμάτων από τις εμπειρίες των μελών της ομάδας (κινηματογραφικές και μουσικές) ώστε μελλοντικές έρευνες, αναζητήσεις, μελέτες και γενικότερα αναζητήσεις των φίλων του κινηματογράφου, των καλλιτεχνών που κινούνται στον χώρο αυτό (ερασιτέχνες και επαγγελματίες), απλών θεατών να διευκολύνον...

επικοινωνία

ηλεκτρονική διεύθυνση: kinimatografiko.pofpp(παπάκι)gmail.com discord: https://discord.gg/mSYqYWRVty fb: facebook.com/groups/kt.pofpp Οι συναντήσεις της ομάδας γίνονται στο στέκι των ΠΟΦΠΠ στην Ηρώων Πολυτεχνείου 58 ( βλέπε χάρτη)