ΠΟΦΠΠ


Οι Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών (Π.Ο.Φ.Π.Π.) λειτουργούν από το 1981. Αποτελούνται από τα εξής τμήματα:

  • Χορευτικό Τμήμα
  • Θεατρικό Τμήμα
  • Κινηματογραφικό Τμήμα
  • Εικαστικό Τμήμα
  • Μουσικό Τμήμα
  • Φωτογραφικό Τμήμα
  • Λογοτεχνικό Τμήμα

Συναντήσεις
Το "Στέκι των Π.Ο.Φ.Π.Π." βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας στην οδό Αλεξάνδρου Υψηλάντου 122, μεταξύ Ερμού & Αγίου Νικολάου. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται μπορεί να επισκεφθεί το στέκι και να παρακολουθήσει συνάντηση της ομάδας που ενδιαφέρεται.


Συμμετοχή στις Π.Ο.Φ.Π.Π.

Στις πολιτιστικές ομάδες συμμετέχουν ως μέλη φοιτητές, προπτυχιακοί & μεταπτυχιακοί, του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά μπορούν να συμμετάσχουν και φοιτητές του ΑΤΕΙ Πάτρας καθώς και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για τις δραστηριότητές των Π.Ο.Φ.Π.Π. ως συνεργάτες. Υπάρχει ετήσια συνδρομή για τα μέλη της τάξης των 15 ευρώ.

Εκδηλώσεις

Οι Π.Ο.Φ.Π.Π., μέσω των τμημάτων, οργανώνουν διαφόρων ειδών εκδηλώσεις τόσο στο χώρο του Πανεπιστημίου όσο & στην Πάτρα. Πολλά τμήματα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις άλλων πανεπιστημίων ή τοπικών φορέων σε άλλες πόλεις της χώρας καθώς επίσης & σε σεμινάρια πάνω στο αντικείμενο τους.

Οργάνωση-Διοίκηση

Οι Π.Ο.Φ.Π.Π. είναι νομικό πρόσωπο, με καταστατικό εγκεκριμένο από το πρωτοδικείο, ως "μη κερδοσκοπικός σύλλογος". Διοικούνται από την γενική τους συνέλευση στην οποία αποφασίζονται όλα τα ζητήματα που απασχολούν το σύλλογο. Στο σύλλογο υπάρχει επίσης Διοικητικό Συμβούλιο, Ελεγκτική Επιτροπή & εκπρόσωπος του συλλόγου στην Επιτροπή Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών με ετήσια θητεία. Ο σύλλογος συμμετέχει με 2 μέλη του στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Ι. & Ε. Τοπάλη (διετή θητεία των μελών μας). Δικαίωμα εκλογής & ψήφου έχουν μόνο τα μέλη του συλλόγου δηλαδή οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς τα υπόλοιπα μέλη τυπικά θεωρούνται "συνεργάτες". Αυτό πρακτικά δεν έχει κανένα αντίκτυπο στη δράση τους μέσα στις ομάδες. Οι Π.Ο.Φ.Π.Π. είναι αυτοδιοικούμενες, διοικητική εξάρτηση από το Πανεπιστήμιο δεν υπάρχει. Οι Π.Ο.Φ.Π.Π. χρηματοδοτούνται κυρίως από το Ίδρυμα Τοπάλη.

Ιστορία
Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου αρχίσαν να δραστηριοποιούνται πολιτιστικά από το 1981. Με καθαρά δική τους πρωτοβουλία, στα πλαίσια της ύπαρξης καλλιτεχνικής διεξόδου και έκφρασης δημιουργήσαν πολιτιστικές ομάδες με τμήματα όπως χορευτικό, θεατρικό, φωτογραφικό, μουσικό. Στην αρχή η χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο γινόταν με ότι περίσσευε από τα τότε "ΦΕΠΑΠ". Ο χώρος στέγασης στην αρχή ήταν το αμφιθέατρο του παραρτήματος στην οδό Κορίνθου. Ένας χώρος συναντήσεων, πρόβων καθώς και πραγματοποίησης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Από το 1988 το Ίδρυμα Ι. & Ε. Τοπάλη μας συμπαραστέκεται και μας στηρίζει ουσιαστικά, τόσο οικονομικά κυρίως αλλά και ηθικά δείχνοντας μας εμπιστοσύνη. Το 1990 δημιουργούμε τον σύλλογο "Πολιτιστικές Ομάδες Πανεπιστημίου Πατρών". Αποτελείται από το χορευτικό, θεατρικό, μουσικό, φωτογραφικό τμήμα. Πρέπει να τονίσουμε ότι εκείνο το διάστημα (πρυτανεία κ. Λυκουργιώτη) ήταν το μοναδικό μέχρι σήμερα που είχαμε και οικονομική ενίσχυση από το Πανεπιστήμιο, αφού κάλυπτε οικονομικά το ενοίκιο και τους λογαριασμούς ηλεκτροδότησης και ύδρευσης στο "Στέκι των Π.Ο.Π.Π." στην οδό Λαχανά 17, ένα τριάρι διαμέρισμα σε μια μονοκατοικία στην περιοχή της Αγίας Σοφίας. Δυστυχώς η οικονομική κάλυψη του ενοικίου σταμάτησε με την αλλαγή της πρυτανικής αρχής και από τότε κάθε χρηματοδότηση μας από το πανεπιστήμιο διακόπηκε.
Το 1996 υποχρεωθήκαμε να μετονομασθούμε σε Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση στις επωνυμίες των πολιτιστικών φορέων του Πανεπιστημίου. Έτσι λοιπόν εμείς προσθέσαμε στην επωνυμία μας την λέξη "φοιτητών" για να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις πολιτιστικές ομάδες των φοιτητών και σε εκείνες των εργαζομένων όπως ο θεατρικός και ο χορευτικός όμιλος.
Το δεύτερο "Στέκι των Π.Ο.Φ.Π.Π." ήταν ένα νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο της πόλης στην οδό Καραϊσκάκη 76Α. Όλα τα έξοδα τα επωμίσθηκε το Ίδρυμα Ι. & Ε. Τοπάλη. Με τη δημιουργία της Επιτροπής Πολιτιστικής Ανάπτυξης καθώς και του θεσμού της Πολιτιστικής Εβδομάδας από το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε και μια υποτυπώδη οικονομική βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου