Προβολή 19/11/2016

Συνεχίζοντας την θεματική greek weird wave αυτό το Σάββατο προβάλλουμε την ταινία Σπιρτόκουτο του Γιάννη Οικονομίδη.

Πλοκή: Ο Δημήτρης ζει με την οικογένεια του σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας. Μια ζεστή μέρα του Αυγούστου ο Δημήτρης με την βοήθεια του Γιώργου (αδεφού της συζύγου του) συζητούν, για τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Όσο περνάει η μέρα διάφορες αφορμές μετατρέπουν την καθημερινότητα της οικογένειας σε σκηνή πολέμου. Ο ένας επιτίθεται στον άλλον για να ξεσπάσει δημιουργώντας ένα ντόμινο αντιδράσεων στο οποίο η ψυχολογική και σωματική βία που ασκείται κλιμακώνεται χωρίς τέλος.

Όλοι νομίζουν ότι είναι προστατευμένοι ανάμεσα στους τοίχους του διαμερίσματος. Αλλά αυτή η ασφάλεια είναι μόνο μια ψευδαίσθηση μέχρι που οι μάσκες πέφτουν και οι τοίχοι του σπιτιού μετατρέπονται από τείχη προστασίας σε σκοινιά ρινγκ.
Ο Γιάννης Οικονομίδης αποκαλύπτει την ιδιωτική πλευρά της ελληνικής κοινωνίας μία δεκαετία πριν αυτή ξεσπάσει τον θυμό της δημόσια μέσω της ανόδου του φασισμού. Θίγει με σκληρό και άμεσο τρόπο το θέμα του ρατσισμού, της λεκτικής βίας και του σεξισμού σε μια περίοδο που η Ελλάδα εκσυγχρονίζεται και έδειχνε ότι η ευημερούσε. Η οικονομία αναπτυσσόταν και τον επόμενο χρόνο αυτή η ευημέρια και ο εφήμερος πλουτισμός θα αποκορυφωνόταν με την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων. Αυτή ήταν όμως μόνο μια επιφανειακή αλήθεια για την ελληνική κοινωνία των πρώτων χρόνων του 21ου αιώνα. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο η ελληνική οικογένεια βρισκόταν σε κρίση και φοβόταν να κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη. Το τέλος της ταινίας δεν είναι το συνηθισμένο τέλος που δίνει λύσεις στην δράση, γιατί πολύ απλά σε τέτοια θέματα δεν υπάρχει λύση. Ποιος φταίει για αυτό;

"Να φιλμάρουμε την ζωή όπως είναι."

Φιλμογραφία

1989, Επεισόδιο (μμ)
1990, Καλημέρα νύχτα (ντοκιμαντέρ)
1992, Σταδιακή βελτίωση του καιρού (μμ)
1994, Μόνο μυρίζοντας γιασεμί (ντοκιμαντέρ)
1995, Η ζωή που θα 'θελες (ντοκιμαντερ)
2003, Σπιρτόκουτο
2006, Η ψυχή στο στόμα
2010, Μαχαιροβγάλτης
2014, Το μικρό ψάρι
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου